HOVEDSIDEN Nyheter Åpningstider Visitmjondalen.no Aktuelle linker Parkering i Mjøndalen Kontakt oss

 

«Tre menn» i Gulden Kunstverk

«Tre menn» - Ronny Bank, Jan Olav Forberg og Stein Smaaskjær, stiller denne vinteren ut malerier og stencilgraffiti på Gulden Kunstverk på Steinberg.

Gulden Kunstverk på Steinberg retter opp den noe «skjeve» kjønnsbalansen de har hatt den siste tiden ved å slippe til «Tre menn» med sine bilder i vinter.

 

Lørdag 26. januar åpner Gulden Kunstverk årets første utstilling med tittel «Tre menn». En utstilling som kan tolkes på mange måter. Drammenser Ronny Bank, Stavern-kunstner Jan Olav Forberg, fra Tønsberg, Stein Smaaskjær.
 
Maskulint? Ja kanskje? Men hva betyr det å være mann i dag? For Gulden Kunstverk og vår utstillingsprofil å gjelde, har vi gjennom årene hatt en kjønnskvotering som favoriserer den kvinnelige kunstner. Men denne gangen er det menn, Tre menn!
 
Ronny Bank, som er født 1971 i Larvik, med kunstnernavnet «Bank!», er blitt en del av bybildet i Drammen. Bank! betegnes som en popmodernistisk kunstner med Andy Warhol, Roy Lichtenstein og andre popartkunstnere som sine inspirasjonskilder.
 
Han jobber meden stilren og forenklet linje med akryl og blekk som sitt medium, noe som passer kunstnerens særegne uttrykk når han jobber med tegneseriebaserte motiver. For Ronny Bank var det tegneserier som påvirket hans barndom og tegneserier som preger hans kunstnerskap.
 
Bank sier det slik: «Jeg jobber verken med Mikke Mus, Fantomet, Lynvingen, Lucky Luke, Tex Willer eller noen av de andre kjente tegneseriefigurene, men med betydningen tegneserienes verden hadde på meg gjennom barndommen. Hvilken betydning de fortsatt har på meg? Følelser de vekker? Glemte minner? Fantasiene jeg den gang gikk rundt med? Og kanskje viktigst av alt – hva som fortsatt er igjen av meg, den opprinnelige originale meg, fra den gang da jeg var barn».
 
Ronny Bank er utdannet illustratør og reklametegner fra Westerdals Reklameskole i Oslo, og kunst/design ved Birmingham Institute of Art and Design i England. Han ble medlem av Norske Billedkunstnere i 2001 og har arbeidet med kunst på heltid siden 2005.
 
Jan Olav Forberg f. 1967 i Sandefjord arbeider innenfor et bredt spekter av teknikker, som maleri, graffiti og ulike grafiske teknikker. Hans bilder har et moderne formspråk som tar for seg elementer fra vår visuelle virkelighet, som film, tegneserier og streetart.
 
Han har i denne utstillingen også med eksempler fra en serie malerier inspirert av eventyr, drømmer, japanske tresnitt og Picassos gjøglere.
 
«Helt siden ungdomstida på tidlig 80-tall har jeg vært sterkt inspirert av hele streetart-, hiphop- og breakdancekulturen. Jeg eksperimenterte med en kombinasjon av oljemaleri og spraybokser den gang, og har etterhvert jobbet frem en arbeidsprosess som kombinerer tradisjonelle maleteknikker med sjablong-graffiti».
 
Jan Olav Forberg er utdannet ved Oslo tegne- og malerskole, med videreutdannelseskurs fra Norske Grafikeres verksted og Statens Kunstakademi. Jan Olav Forberg har sitt atelier ved Fredrikshavn Verft i Stavern. Han har stilt ut på en rekke separate og juryerte utstillinger landet rundt og leverer utsmykkinger til private og offentlige bygg. Forberg er tilbake i Galleriet for 3. gang.
 
Stein Smaaskjær er født i Oslo i 1971, men har i grunnen levd hele livet i Tønsberg. Han oppdaget som ung at han briljerte i form og farge, og begynte å studere design allerede i 1987 ved Merkantilt Institutt i Oslo (nå Norges Kreative Høyskole).
 
Rastløsheten førte han til USA og Washington DC der han fortsatte designstudiene ved Corcoran College of Art and Design. Det var i den amerikanske hovedstads National Gallery of Art at han ble introdusert til de store postmoderne amerikanske kunstnere som Jackson Pollock, Robert Rauschenberg, Larry Rivers, Willem de Kooning og Mark Rothko.
 
Utstillingen «Bay Area Figurative», der flere av disse var representert, gjorde uutslettelig inntrykk på ham og han bestemte seg for å bli kunstmaler. Studiene i USA spente seg over seks år, fra 1990 – 1996, først på østkysten og de siste tre årene på Art Institute of Southern California i Laguna Beach.
 
Tiden i California førte også med seg en mulighet til et studium ved Studio Arts Centers International i Firenze i Italia. Alt dette har bidratt til å forme kunstneren Stein Smaaskjær, en figurativ ekspresjonist, og som denne utstillingen viser, sterkt inspirert av jazzen og R&B musikk.
- Vi ønsker velkommen til en underholdende og tankevekkende utstilling med tre unike kunstnerprofiler, som tilfeldigvis alle er menn. Utstillingen varer til søndag 17. februar, sier gallerieier Walter Welo på Gulden Kunstverk.
  >>  Nyhetsarkivet
 >>  Abonner
Tips en bekjent om denne artikkelen
Send til e-post adresse:
Ditt navn:
 
tilbake       Print Utskriftsvennlig versjon

HVA SKJER
 
 
mai 2021
ma  ti on to fr
juni »»   

 


LINKER


Lokal nettavis for
Øvre og Nedre Eiker

Nedre Eiker kommune


Visithokksund.no

Visitvestfossen.no

 
Medlemssider:
Brukernavn

Passord

(C) Roy's Pressetjeneste - Tlf. 32 75 46 25 Mob. 92 63 86 82 - http://www.pressetjeneste.no/ - E-post: roy@pressetjeneste.no