HOVEDSIDEN Nyheter Åpningstider Visitmjondalen.no Aktuelle linker Parkering i Mjøndalen Kontakt oss

 

Ny utstilling på Gulden Kunstverk

Gino Scarpa er 95 år og tiller ut i Gulden Kunstverk denne forsommeren. Utstillingen åpnes kl. 18.30 torsdag kveld 6. juni av kunstsamler, gallerist og Scarpa-venn Per Christian Knudsen. Eiker Strykeorkester spiller et verk av Vivaldi.

Gino Scarpa stiller ut i Galleriet på Gulden Kunstverk på Steinberg denne forsommeren.

 

- Jeg elsker kvinnen og jeg elsker livet. Jeg leter etter det vakre og tror alltid at jeg finner det, fordi jeg alltid gjør det jeg liker å gjøre - og prøver å gjøre det på en best mulig måte. Jeg føler det som en ære å ha fått plass i det norske kunstliv og er glad for å leve i dette vidunderlige land som har gitt meg så mye.
 
Dette sier den 95 år gamle norsk italienske kunstneren Gino Scarpa som åpner en stor utstilling i Galleriet på Gulden Kunstverk torsdag kveld. Scarpa er en livskunstner og en livsnyter av dimensjoner og kan se tilbake på en lang, innholdsrik og frodig karriere som billedkunstner.
 
Han ble født i Venezia i 1924 i en kunstnerslekt der skulptur stod sentralt. Scarpa gikk i deres fotspor, men debuterte allikevel først som maler i 1946 i Venezia. I Oslo stilte Gino Scarpa ut for første gang i 1960, og viste abstrakte malerier i olje og blandingsteknikker. Han ble oppfattet som en fremmed fugl i norske kunstnerkretser.
 
Tidlig i 70-årene viste han et begynnende figurativt formspråk. Fra en begrenset fargeskala med sort, grått, hvitt og rødt, tok han opp varme farger og kvinnen ble hans hovedmotiv.
 
Scarpa har hatt en livslang interesse for gresk og norrøn mytologi, og italiensk middelalderkunst. Mange av bildene har klar renessansepåvirkning både i motivvalg, komposisjon og koloritt og beveger seg ofte på grensen til det surrealistiske.
 
Scarpas kvinner er langstrakte, tynne, og fjerne fra formale anatomiske krav. Temaene varierer, men han bruker ofte mytiske kvinner som Europa, Daphne, Diana og Venus foruten de norske huldre. De preges alle av et erotisk og sensuelt uttrykk.
 
«Amadrys», en kvinne som kan gjøre seg om til et tre, går igjen. Til tross for det erotiske og sensuelle tilsnitt, er Scarpas kvinneskikkelser sterke, utilnærmelige og selvstendige kvinner.
 
Gino Scarpa arbeider med maleri, skulptur og grafikk og alt han gjør er preget av hans sans for nøyaktig håndverk. Han har markert seg sterkt i den norske og internasjonale kunstscene og er innkjøpt av de viktigste kunstmuseer i Venezia, Roma, Wien, København, Oslo, Bergen, og New York, for å nevne noen.
 
Den kjente galleristen Lars Brandstrup oppsummerte det en gang slik: «Var Gino Scarpa en «fremmed fugl» da han kom til Oslo på 1960-tallet, så er han i dag vår egen. Han er en venetiansk ener som har ført et streif av italiensk billedkultur inn i den norske hverdag.»
 
Alle er hjertelig velkommen.
 
  >>  Nyhetsarkivet
 >>  Abonner
Tips en bekjent om denne artikkelen
Send til e-post adresse:
Ditt navn:
 
tilbake       Print Utskriftsvennlig versjon

HVA SKJER
 
 
januar 2022
ma  ti on to fr

 


LINKER


Lokal nettavis for
Øvre og Nedre Eiker

Nedre Eiker kommune


Visithokksund.no

Visitvestfossen.no

 
Medlemssider:
Brukernavn

Passord

(C) Roy's Pressetjeneste - Tlf. 32 75 46 25 Mob. 92 63 86 82 - http://www.pressetjeneste.no/ - E-post: roy@pressetjeneste.no